„Żyj smacznie i zdrowo” – program edukacyjny o zdrowym żywieniu


Od początku tego roku szkolnego w ZSPiG w Krobi realizowany był program edukacyjny „Żyj smacznie i zdrowo”. Organizatorem i pomysłodawcą programu od sześciu lat jest marka WINIARY, a partnerem społecznym Federacja Polskich Banków Żywności. W swoich założeniach program ma za zadanie przypomnienie młodzieży zasad prawidłowego i smacznego odżywiania, zachęcenie do podejmowania pierwszych prób gotowania oraz zachęcenie do wspólnego, rodzinnego spożywania posiłków. Ponadto zakłada podjecie wśród młodzieży tematyki związanej z problemem marnowania żywności, niedożywienia, a także zmniejszania ilości odpadów, zużycia energii i wody.

Miesiąc październik był pierwszym podczas którego uczestniczący w programie uczniowie rozpoczęli pod okiem nauczycieli realizację jego założeń i celów. Wybrana grupa gimnazjalistów podczas „zajęć kulinarnych”  przez blisko pół roku uczyła się nie tylko przyrządzać potrawy ale przede wszystkim poszerzała swoją wiedze z zakresu żywienia, ekologii oraz prowadzenia zdrowego trybu życia. Podczas szeregu działań wynikających z założeń programu „Żyj smacznie i zdrowo” w naszej szkole odbyły się ponadto spotkania z pracownikami Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej czy konsultacje z dietetykiem. Podsumowanie programu nastąpiło podczas zorganizowanego 27 kwietnia  szkolnego konkursu o zdrowym żywieniu pt. „Żyj smacznie i zdrowo”. W tym dniu w hali sportowej zgromadziło się ponad 250 uczniów gimnazjum , żeby kibicować i walczyć o miano „najzdrowszej klasy” . Organizatorzy zdecydowali, że konkurs zostanie podzielony na 3 części. Punktualnie o 13.30 rozpoczęła się rywalizacja. Najpierw ruszyli do walki uczniowie dekorujący stoły zaraz za nimi rozpoczęto przygotowywanie potraw. Na tle konkurujących zespołów wyznaczeni przedstawiciele poszczególnych klas odpowiadali na pytania w quizie o zdrowym żywieniu. Podczas trwania całego konkursu pracę i zaangażowanie uczniów oceniało jury w skład którego weszli dyrektorzy naszej szkoły oraz szefowa szkolnej stołówki. Na zakończenie komisja konkursowa podała końcową klasyfikację co spowodowało wielką radość zwycięskich zespołów z klas IB, IIA oraz IIIB. Cele konkursu zostały w pełni zrealizowane a młodzież uczestnicząca w programie wyniosła z niego ogromną wartość i wiedzę. Realizowane podczas konkursu przepisy na pewno na co dzień będą stanowić  ważny element programu żywieniowego naszych uczniów. 
     Realizacja programu „Żyj smaczne i zdrowo” w naszej szkole możliwa była dzięki zaangażowaniu kilku osób. Wśród nich znaleźli się : Jolanta Czwojda, Emilia Jasiak, Katarzyna Prałat, Marta Bury, Katarzyna Górkowska oraz  Mariusz Duda 







Odsłon artykułów:
2341236


https://journals.uol.edu.pk/sugar-rush/http://mysimpeg.gowakab.go.id/mysimpeg/aset/https://jurnal.jsa.ikippgriptk.ac.id/plugins/https://ppid.cimahikota.go.id/assets/demo/https://journals.zetech.ac.ke/scatter-hitam/https://silasa.sarolangunkab.go.id/swal/https://sipirus.sukabumikab.go.id/storage/uploads/-/sthai/https://sipirus.sukabumikab.go.id/storage/uploads/-/stoto/https://alwasilahlilhasanah.ac.id/starlight-princess-1000/https://www.remap.ugto.mx/pages/slot-luar-negeri-winrate-tertinggi/https://waper.serdangbedagaikab.go.id/storage/sgacor/https://waper.serdangbedagaikab.go.id/public/images/qrcode/slot-dana/https://siipbang.katingankab.go.id/storage_old/maxwin/https://waper.serdangbedagaikab.go.id/public/img/cover/10k/https://waper.serdangbedagaikab.go.id/storage/app/https://waper.serdangbedagaikab.go.id/storage/idn/